NADJITE LAKSE STA VAM TREBA!

понедељак, 5. јун 2017.

CRNA GORA DO STICANJA NEZAVISNOSTI 1878.GODINE

*Crna Gora je bila pod turskom vlašću, ali nikada nisu uspeli da imaju potpunu kontrolu nad ovom teritorijom. Crna Gora je imala spor društveni i politički razvoj. Društvo je bilo zatvreno za spoljne uticaje i to je doprinelo opštoj zaostalosti. Početkom 19.veka Crna Gora je imala 120000 stanovnika.

*Od kraja 17.veka nad C.G. su upravljale vladike iz porodice Petrović Njegoš. Vlast se prenosila sa strica na sinovca. Pored njih su postojali i GUVERNADURI (namesnici) koji su se sukobljavali sa vladikama oko vlasti, i ubrzo je ra institucija nestala.

*Za vreme vladike Danila(1697-1735)  uspostavljeni su veoma bliski odnosi sa Rusijom i ta saradnja će biti veoma bitna.

*Danilo Petrović Njegoš*

*Za vreme Save Petrovića Njegoša(1735-1781) u Crnoj Gori se desio neobičan dogadjaj. Jedan totalni stranac je došao na presto. Bio je poznat pod imenom Šćepan Mali.
*Sava Petrović Njegoš*

*Šćepan mali je vladao C.G. od 1767. do 1773. godine. Bio je travar i narodni lekar. Počele su da se šire glasine da je on ruski car Petar III, i da je na njega bio organizovan napad, ali je ipak nekako preživeo i došao da vlada u C.G. Namedjutim velikim silama nije odgovarala njegova vlast pa je na njega izvršen atentat 1773. godine, otrovao ga je njegov sluga po naredbi turskog paše.

*Krajem 17.veka(1796) za vreme vladike Petra I Njegoša(1784-1830) ostvarene su 2 značajne pobede nad Turcima, u borbama na Martinićima i na Krusima. Da bi suzbio plemensku podeljenost, Petar I nametnuo je u C.G.više yakona, a u stu svrhu je osnovao i sud.

*Na reformisanju države je radio i njegov naslednik Petar II Petrović Njegoš(1830-1851)- Uspostavio Senat, osnovao Gvardiju i stvorio ličnu gardu koju su činili perijanci. On je autor istorijsko-filozofskog dela-''Gorski Vijenac''.
*Petar II Petrović Njegoš*

*Knez Danilo je prvi koji nije imao titulu vladike već kneza zato što je došlo do podele izmedju svetovne i duhovne vlasti 1851.godine.

*1853. Turke su pobedili Crnogorci u bitci kod Grahova. U toj borbi je dominirao Mirko Petrović- otac kneza Nikole.

*Nikola Petrović*(knez-1860-1910)
                             (kralj-1910-1918)

Imao je cilj u spoljašnjoj politici da se oslobodi Turaka. C.G. je učestvovala u srpsko-turskim ratovima(1876-1878). 1878. priznata je kao samostalna država, i dobila je teritorijalno proširenje-
  1. Podgoricu
  2. Ulcinj
  3. Bar
  4. Kolašanin
  5. Nikšić
*Zahvaljujući ovim uspesima C.G. će krenuti sa izgradnjom državnih i kulturnih ustanova.

*Nikola Petrović(1860-1918)
je u početku upravljao upravljao uz pomoć svog oca vojvode Mirka. Proširenje i sticanje nezavisnosti je doprinelo njegovoj ogromnoj slavi.
Popravljao je sudstvo, podizao škole, gradio nove varošice, reformisao je pravo... Načinio je 1.ustav 1905. godine. Umro je u izbeglištvu 1921. godine. Sahranjen je u Sanremu, a posmrtni ostatci preneti su u Dvorsku crkvu na Cetinju 1989.godine.



Pripremila-Sara V.

субота, 3. јун 2017.

SISTEM ORGANA ZA RAZMNOŽAVANJE

RAZMNOŽAVANJE je proces koji omogućava opstanak vrste u prirodi. Može biti BESPOLNO i POLNO.
Postoje ženski i muški polni organi.


ŽENSKI POLNI ORGANI

To su: 
- JAJNICI(parni organi sa ulogom u stvaranju jajnih ćelija, to su ženske polne žlezde koje luče hormone estrogen(utiče na razvoj ženskih polnih odlika) i progesteron(održava tok trudnoće))
- JAJOVODI(kanalići koji povezuju jajnike sa matericom i u njima se odvija oplođenje jajne ćelije)
-MATERICA(kruškolikog oblika,mišićni organ, prihvata oplođenu jajnu ćeliju i omogućava razvoj ploda sve do njegovog rodjenja, ima suženi deo koji se naziva grlić materice i povezuje je sa rodnicom)
- RODNICA-vagina(omogućava prolaz bebe, ima obllik cevi. Prlilikom prvog seksualnog odnosa puca opna HIMEN koja se nalazi u otvoru vagine) 
- STIDNICA(ima dosta nervnih završetaka)

MUŠKI POLNI ORGANI

To su:
- SEMENICI-testisi(parne muške polne žlezde koje luče hormon testosteron, u njima nastaju muške polne ćelije SPERMATOZOIDI koji se nalaze u mošnicama)
- PASEMENICI(nalaze se na vrhu semenika kao kapa, u njima sazrevaju spermatozoidi)
- SEMEVODI(parni organi, ulivaju se u mokraćnu cev, a prvih nekoliko centimetara mokraćne cevi oblaže žlezda PROSTATA koja luči semenu tečnost, a semena tečnost i spermatozoidi obrazuju SPERMU)
- MOŠNICE(kožne kesice u kojima se nalaze spermatozoidi)
- POLNI UD-penis(preko njega se sperma u kojoj se nalaze spermatozoidi ubacuju u polni sistem žene)

Polni organi se dele na spoljašnje i unutrašnje:

ŽENSKI SPOLJAŠNJI-stidnica
ŽENSKI UNUTRAŠNJI-jajnici, jajovodi,materica, rodnica.

MUŠKI SPOLJAŠNJI-polni ud, mošnice.
MUŠKI UNUTRAŠNJI-semenici, pasemenici, semevodi, prostata.

Pripremile: Sara V. i Aleksandra T.