NADJITE LAKSE STA VAM TREBA!

понедељак, 22. мај 2017.

SISTEM ORGANA ZA IZLUČIVANJE


Sistem organa za izlučivanje čine:
1. BUBREZI
2. MOKRAĆOVODI
3. MOKRAĆNA BEŠIKA i
4. MOKRAĆNA CEV

BUBREZI su parni organi koji se nalaze u trbušnoj duplji, sa obe strane kičme, ispod dijafragme.
Bubreg je spolja obložen bubrežnom opnom, koja ga čini glatkim i sjajnim. Ispod bubrežne opne nalazi se kora i bubrežna srž.

Osnovna jedinica gradje i funkcije bubrega je NEFRON (gradi bubrežnu koru). Izgradjen je od bubrežnog( Malpigijevog telašca), koga čini splet krvnih kapilara obavijenih dvoslojnom čaurom, i izuvijanih bubrežnih cevčica.
NASTANAK PRIMARNE MOKRAĆE

Krvna plazma se filtrira preko tankih zidova krvnih kapilara i nastaje tečnost žučkaste boje koja predstavlja PRIMARNU MOKRAĆU(sadrži 99% vode, neke soli i šećere i štetne supstance).

NASTANAK SEKUNDARNE MOKRAĆE

Primarna mokraća prelazi u bubrežne cevčice i u njima se putem krvi korisne supstance vraćaju u organizam, a štetne supstance se preko bubrežnih cevčica ulivaju u sabirne kanaliće koji se nalaze u bubrežnoj srži. Tako nastaje SEKUNDARNA(KONAČNA) MOKRAĆA.

Ona se iz sabirnih kanalića uliva u bubrežne čašice( kojih ima izmedju 15 i 20 u svakom bubregu) koje se ulivaju u bubrežnu karlicu, od koje polaze MOKRAĆOVODI. Na kraju se mokraća uliva u MOKRAĆNU BEŠIKU i izlazi u spoljašnju sredinu kroz MOKRAĆNU CEV.



Pripremila-Aleksandra T.


2 коментара: